Agnetas boktips

Att välja rätt bland tusentals böcker kan vara svårt. Kommunens bibliotekarier lotsar genom olika genrer och tipsar om böcker för alla åldrar. Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed, har i flera år rekommenderat läsvärda böcker från Luleåförfattare i papperstidningen. Nu kommer Agnetas boktips varje månad även här på webben.

kvinna framför bokhyllan

Bibliotekarie Agneta Krohn Strömsheds stora passion är böcker. Här är månadens boktips.

boktitel

Edeforsgatan 80 och andra ställen – dikter och fragment

Lars Hedström, Ordfirman 2018

Den här lilla läsvärda boken är främst en kärleksförklaring till en gata i en stadsdel. Jag som tillbringade mina första år på Edeforsgatan 56 märker att jag ler under läsningen – otaliga är de skidutflykter man gjorde till Lokmanna, och tänk så långt det var till Cityhuset. De andra ställena är bland annat Tarradalen och Stämningsgården i Sjungande dalen. Lars berättar finstämt, ofta i diktform, om de hårt arbetande mor- och farföräldrarna och om den lilla kämpande människan.boktitel

Lyhört – en krönikebok 2015-16

Anita Nilsson, Ord&Visor 2017

Jag saknar Anita Nilssons krönikor i en av våra lokaltidningar, men här får jag mitt lystmäte. Anita skriver om allt mellan himmel och jord, om danser, sin resa till Sri Lanka, om att shoppa kläder (ingen favoritsyssla), hur en cykeltur till stan tar tid eftersom hon träffar så många trevliga bekanta, en välsignad simtur i Trolltjärn, vinterpromenad till Gråsjälören och mellan varven lägger hon in riktigt fina små dikter – detta är helt enkelt en mysig må bra-bok om livet.

 

Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson

07 februari 2019

Logotyp