Grönsakerna som köps in har odlats på olika mindre gårdar runtom i trakten och levereras av Noah, som är en återförsäljare av småskaligt producerad mat från närområdet. Råvarorna tas emot av fem skolor och två äldreboenden.
– När man jobbar med mat är det väldigt roligt att få någonting lokalt. Skillnaden är att grönsakerna har mindre storlek. De har en lite mer koncentrerad smak, upplever jag. Det blir lite mer jobb med att skala, men det är det värt, säger kocken Lisa Tingstad Solsona, som handlar de lokala grönsakerna utifrån en lista.
– Det fanns mer att välja på i början av hösten, nu i december är det potatis, lök och morötter som finns i lager.
De närodlade grönsakerna används såväl i lunchmaten som på salladsbuffén. Skolan formar sin egen meny.
– Barnen brukar tycka om maten och man kan peppa dem att våga testa nya saker. De slåss om grönkålschips. Där måste jag nästan ransonera så att alla får.
Andra favoriter på buffén är picklad rödlök, pizzasallad, morotsstavar och rivna morötter. Lisa Tingstad Solsona kommer från restaurangvärlden och tycker inte man behöver skilja på barnmat och vuxenmat.
– Om man bryter den tankebanan kan man våga testa något nytt som barnen gillar, säger hon.