Luleå bäst att (vinter)cykla till jobbet

Luleå är bäst i Sverige och på 17:e plats i världen i tävlingen Winter bike to work day. Tävlingen genomfördes förra veckan och gick ut på att att så många cyklister som möjligt anmälde sig. Luleå fick sammanlagt 120 poäng och hamnde på plats 17 i hela världen.

Allt fler Luleåborna cyklar till jobbet, även på vintern. Nu är Luleå på 17.e plats i hela världen, före Helsingfors. Bäst i världen är Denver, USA. .

Bäst i Sverige

Att fler cykla, och även till jobbet, är bra för både hälsa och miljö. Luleå kommun jobbar kontinuerligt med att förbättra föruttsättningar för cykling, även på vintern. Plogning på gång- och cykelvägar prioriteras.

– Det har visat att vi är en cykelstad även på vintern med många cykelentusiaster. Att allt fler väljer cykeln för att ta sig till och från jobbet är jättebra. Kampanjen vintertrampare kanske bidrog till att fler anslöt till tävlingen och vi faktiskt vann den i år, vilket är förstås väldigt roligt, säger Helena Lindvall som är projektledare för hållbar resande vid Luleå kommun.

Text: Anita Sundberg

Foto: Per Westermark, Susanne Lindholm

12 februari 2019

Logotyp