Slime, skratt och tårar med Jimmie Star

Han tillhör första kullen influencers som badar i slime och testar konstigt godis för en stor skara prenumeranter på Youtube. Luleåbon Jimmie Star tar nu nästa kliv i karriären när han lanserar en egen highlighter tillsammans med Make Up Store och går i terapi på bästa sändningstid.

I en felfritt lagd make up slår han sig ned i mitten på Kulturens hus café. Några äldre damer ett par bord bort tittar aningen för länge på hans silvriga parkas. I övrigt passerar Jimmie Star utan tissel och selfieförfrågningar. Just nu, vill säga.

jimmy starr

Sin stil har Jimmie Star varit trogen sedan start. Med en lättsam ton och med humorn ständigt närvarande, tar han sig an både tyngre och lättsammare ämnen.

Det var våren 2015 som det smällde till ordentligt för Jimmie Star. När kosmetikbutiken som han jobbade på lades ned, beslutade han sig för att på allvar testa det där med Youtube. Fem månader senare var det just det han livnärde sig på.

– Youtubekanalen Beas liv delade en av mina videos och det var väl där det small till. Antalet prenumeranter bara ökade och ökade. Jag tänkte: vad händer?! minns Jimmie Star och fortsätter:
– Egentligen var jag bara mig själv och testade saker som inte visats förr. Saker som många andra Youtubers gör idag. Men folk kunde relatera.

Influencer med många projekt

Idag är Jimmie Star knuten till Nordens största Youtube-nätverk United Screens, som hjälper sina stjärnor med bland annat annonsering och rättighetsfrågor. Förutom att producera sina videos, går mycket av Jimmies tid ut på att svara på mejl om samarbeten, hålla koll på deadlines och medverka i program som 100 % vaken och Tove testar vuxenlivet.

Hela denna vår har han dessutom spelat in en tv-serie för SVT vars namn fortfarande är hemligt. I den ska psykoterapeuten Poul Perris försöka komma djupare in i ett antal Youtubers huvuden.

– Det har varit en ganska jobbig vår och sommar. För samtidigt som jag gick i terapi i själva programmet, gick jag även på utredning för att se om jag eventuellt var bipolär. När sista avsnittet spelades in hade jag precis fått min diagnos. Det var mycket tårar men även många skratt, säger Jimmie Star och konstaterar att terapi kan vara både skönt och dränerande. 

jimmy starr

 Jimmie poserar vant och ett stenkast från vår plats står två unga tjejer. De närmar sig försiktigt och när kameran slutat smattra går de fram och ber om en selfie.

– Så här i efterhand kan jag tydligt se när jag haft mina toppar och dalar. Vissa veckor postade jag sex videos medan jag andra gånger höll mig helt undan internet. Vändningen kom när jag ena stunden provade stringtrosor och i nästa hastade iväg på ett terapisamtal. Då kände jag att det var dags för en paus över sommaren.

Paus över sommaren

Vi har flyttat ut på Storgatan för fotografering. Jimmie poserar vant och ett stenkast från vår plats står två unga tjejer. De närmar sig försiktigt och när kameran slutat smattra går de fram och ber om en selfie.

– Fördelen med det här jobbet är att det är så fritt, och att man får testa saker som man annars bara kan drömma om. Men jag går alltid omkring och är lite rädd. För vad folk ska tycka. Och för att saker ska tas ur sin kontext. Där är Luleå så bra. Här kan jag andas. Umgås med min sambo och mina vänner, som inte alls bryr sig vad jag gör på nätet. Det är skönt.

På Twitter beskriver Jimmie Star sig som ”en norrländsk bög som delar med sig av videos några gånger i veckan eller så”. 2016 utsåg tidningen QX honom till en av Sveriges starkast lysande e-stjärnor. Och inte sällan ses han med andra Youtubers som Felicia Bergström och Thomas Sekelius.

En av Sveriges starkast lysande e-stjärnor

Tillsammans med den sistnämnde skapande han rockstjärnehysteri i och utanför Sessionssalen i Stadshuset under Luleå Pride 2016.

– Det som hände var verkligen sjukt. Salen var fullsatt och lika många stod utanför. Jag och Thomas pratade om att vara öppen med sin sexuella läggning. För mig är det viktigt att alltid vara mig själv.

Och sin stil har Jimmie Star varit trogen sedan start. Med en lättsam ton och med humorn ständigt närvarande, tar han sig an både tyngre och lättsammare ämnen.

– Det är liksom så jag är. Och jag tror den här lättsamma tonen behövs. Speciellt kring ämnen som psykisk ohälsa. Många gånger byggs det upp en föreställning om hur det är att leva med till exempel en diagnos. Jag vill att folk ska kunna känna igen sig. Och kanske kan jag bryta något tabu.

Framtiden

Nästa mål i karriären är att utveckla ännu fler intressanta samarbeten och att prova vingarna utanför Youtube. Och på ett sätt är han redan på väg. I slutet av november lanserades den highlighter som Jimmie Star tagit fram tillsammans med Make Up Store. Och efter nyår har SVT-serien premiär.

– Jag vill skapa saker. Något långsiktigt. Mitt liv på sociala medier kommer inte hålla resten av livet. Jag skulle gärna närma mig traditionell media på något sätt.

FAKTA OM JIMMIE STAR

  • Namn: Jim, eller Jimmie Star.
  • Ålder: 28 år.
  • Gör: Influencer.
  • Gillar: Soffan.
  • Gillar inte: Fördomar.
  • Konstigaste jag gjort: Badat i slime. Hade också en tanke om att bada i popcorn men det tog alldeles för lång tid att fylla badkaret, haha.
  • Instagram/youtube: @jimmiestar (närmare 54 000 följare), Jimmie Star (över 84 200 prenumeranter i skrivande stund).
  • Favoritplats: Storsand i Gammelstad med hundarna.
  • Uppvuxen: I Gällivare.
  • Bor: I Luleå sedan 11 år tillbaka.  

TEXT: Mariana Vnuk

FOTO: Petra Älvstrand

20 december 2018

Logotyp