Maja spelar och streamar för att det är kul

Hon har över 24 000 följare på Twitch och har streamat på heltid. Men Maja ”MajPaj” Plumppu har mest roligt. Hon berättar om Dreamhack, drömmar och donationen som fick henne att trilla av gamingstolen.

Vi träffar Maja Plumppu i lägenheten som hon delar tillsammans med sin sambo på Kronan. Katten Mirana, döpt efter the Princess of the Moon i spelet Dota 2, tittar lagom intresserad upp från sitt klätterträd i vardagsrummet. I släptåg kommer hunden Sakura med favoritmjukdjuret i munnen.

Under ett helt år, med start sommaren 2017, hängde Maja hemma med djuren för att streama – alltså spela datorspel samtidigt som man sänder det live – på heltid.

Maja Plumppu

Maja är tävlingsinriktad och går lätt in i saker till hundra procent.

Maja Plumppu

Men dataspelsintresset började tidigare än så. När den åtta år äldre brodern spelade Counter-Strike (CS) satt Maja ofta bredvid. Som 10-åring fick hon testa – och älskade det. När hon ett antal år senare träffade en kille som också spelade tog intresset fart på allvar.

– Jag köpte min första dator och åkte på Dreamhack (världens största LAN) i Jönköping. Där insåg jag att det var det här jag ville göra, säger Maja.

På Twitch, som är den största webbplatsen för direktsänd videoströmning, är hon känd som MajPaj – den lite arga men personliga norrländskan som främst streamar CS eller andra liknande förstapersonsskjutspel. Under en period tävlade hon även i CS men när streamen växte lade hon ned.

Nya vänner

– Jag både spelar och streamar främst för att det är kul. Det bästa med det här är att träffa nya vänner. Och när jag streamar är det också det sociala som är roligast. Det är många som är ensamma som kommer in på chatten så man blir som en internetvän. Vi brukar prata om både det ena och det andra. Och många skriver meddelanden på mina sociala kanaler och ber om råd, säger Maja och fortsätter:

– En annan del är att man får åka på coola events. I december var jag i Kina för första gången för att delta i Zowie Divina Tournament, en turnering i Player-Unknown’s Battlegrounds bara för tjejer.

Under året Maja streamade på heltid lade hon upp ett schema när hon skulle spela. Mycket för att inte gå in i det helt och hållet.

– Jag är sjukt tävlingsinriktad och går lätt in i saker till hundra procent. Så jag bestämde mig för att streama 4-5 timmar om dagen. Resten av tiden ägnade jag åt att redigera videos till min Youtubekanal.

Inkomsten för många streamers kommer dels från prenumeranterna på Twitch, och dels från sponsorer eller folk som donerar allt från små till gigantiska summor.

– Den största enskilda summan jag fått är 1 000 dollar. Jag låg på golvet och visste inte vad jag skulle göra. Det var sjukt! säger Maja.

Vad drömmer du om?

– Tidigare var ju drömmen att göra det här på heltid – och bli världskänd. Men nu pendlar det. Jag trivs bra som det är också. Och skulle lika gärna kunna tänka mig att jobba som snickare.

Majas tips

Tre bästa spel: Counter-Strike (CS), PlayerUnknown´s Battlegrounds (PUBG) och Battlefield V.

Tre tips för dig som vill streama: hitta din egen röst och nisch, ha alltid roligt – det smittar av sig, ha snygg grafik och bra dator.

FAKTA

  • Namn och ålder: Maja ”MajPaj” Plumppu, 24 år.
  • Uppvuxen och bor: I Luleå.
  • Luleå med tre ord: Tillväxt, vackert, gemenskap.
  • Gör: Streamar och jobbar extra som snickare, säljare på Elgiganten och trainee på reklambyrå.

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

02 januari 2019

Logotyp