Forum för stadsparken lockade Luleåborna

En ny stadspark blir den stora presenten till Luleåborna när staden 2021 fyller 400 år. Och Luleåborna ska själva få tycka till om den nya parkens utformning. Under tisdagen påbörjades arbetet inför ombyggnaden av parken med ett öppet forum på Kulturens hus.

Många Luleåbor tog chansen att själva bidra med tankar och idéer när kommunens projektgrupp under tisdagen höll öppet forum för att föra dialog om parkplanerna. Under forumet presenterades de första skisserna av den nya stadsparken för allmänheten. Med på skisserna fanns vissa redan bestämda element, som scen och fontän, men också stora utrymmen för Luleåbornas egna önskemål.

forum stadsparken

Piotr Pankiewicz, en av de som deltog i det öppna forumet. Han hoppas att parken ska behålla sina öppna ytor. På det sättet kan den fortsätta vara lättillgänglig för olika föreningar och deras aktiviteter.

Kreativa idéer uppskattas

Under dagen gavs besökarna möjlighet att skapa egna collage och moodboards för den framtida stadsparken. Och alla idéer uppskattades. Projektgruppen tog tacksamt emot tankar om färger, material eller ord som på något sätt beskriver den önskade stämningen och känslan i parken.
– Vi hoppas så klart att många Luleåbor bidrar med egna idéer om vad de vill se i parken. Vi visar upp vårt förslag på hur parken kan komma att se ut, men vi har lämnat mycket utrymme för medborgarnas egna önskemål, säger Viktor Wäppling, projektledare och landskapsarkitekt.
Han berättar att ett fullständigt förslag för parkens utformning ska vara klart till sommaren.
– Om allt går som planerat ska vi till hösten kunna ta det första riktiga spadtaget.

Bra initiativ

En av Luleåborna som var nyfiken på planerna för den nya stadsparken var Irene Vallström.
– Jag tycker att parken är fin som den är, både under sommaren och vintern. Så jag vet faktiskt inte om jag har några nya idéer eller förslag.
Men hon uppskattade ändå det öppna forumet.
– Det är ren medborgardemokrati, så det tycker jag om. Jag gillar att få chansen att tycka till.

En annan av forumets besökare var Piotr Pankiewicz. Enligt honom är det viktigaste att den nya stadsparken förblir levande.
– Den nya stadsparken får gärna ändras lite grann men jag hoppas att den ska behålla sina öppna ytor. På det sättet kan den fortsätta vara lättillgänglig för olika föreningar och deras aktiviteter.

Fortfarande möjlighet att påverka

De Luleåbor som missat det öppna forumet har ändå möjlighet att bidra med idéer till den nya parken. Delar av presentationsmaterialet kring parken kommer att finnas kvar på biblioteket under julhelgerna. Där finns även en förslagslåda som jullediga besökare och hemvändare kan använda för att komma med egna tankar och åsikter om parkens framtida utformning.

FAKTA Stadsparken

  • Stadsparken anlades efter den stora stadsbranden i Luleå 1887.
  • I parken anordnas ofta olika kulturevenemang. Varje dag under december månad spelas det också upp en julkalender i parken.
  • Ombyggnaden av stadsparken är en del av Luleå kommuns 400-årsfirande. Den nya parken ska stå klar till 2021.

Text: Filippa Ödmann

Foto: Filippa Ödmann och Luleå kommun

18 december 2018

Logotyp