”Tjejer kan ju också bli brandman”

En artikel i Kamratposten som liten satte igång drömmen om ett framtida yrke. Nästan 20 år senare känns yrkesvalet fortfarande lika självklart för Sara Lindfors, 29. Hon är för närvarande Luleås enda kvinnliga brandman.

Till att börja med, är det brandman eller brandkvinna som gäller?

– Kvinnlig brandman. Det är faktiskt en av de vanligaste frågorna jag får.

Hur hamnade du inom räddningstjänsten?

– När jag var runt tio år läste jag Kamratposten en dag i vår stuga. Där fanns en artikel om en kvinnlig brandman. Då väcktes idén hos mig – tjejer kan ju också bli brandman. Jag minns att jag sa det till min mamma då, att det ska jag bli när jag blir stor. Och jag ändrade mig inte. Nu har jag varit på räddningstjänsten i fem år, först som timvikarie och sedan ett år tillbaka har jag fast anställning.

Sara Lindfors, 29, är kvinnlig brandman på räddningstjänsten i Luleå. Ett jobb som hon drömt om sedan hon var liten.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Lagarbetet, att vi gör jobbet tillsammans. Jag utvecklas hela tiden, både kompetensmässigt och som person. Vi utsätts för olika situationer konstant och jag vet att jag aldrig kommer bli fullärd. Det gillar jag, det driver mig. Den dag jag känner att jag kan allt är det nog dags att sluta.

Berätta om en tuff dag på jobbet?

– Det är när jag varit med på en olycka där en människa inte klarat sig. Vi övar mycket på olika situationer för att göra oss mer bekväma men vi kan inte öva på allt, och det känslomässiga är svårt att träna på. Det kan också vara tufft när vi hamnar på uppdrag som vi inte är vana vid.

Vilken är den vanligaste utryckningen?

– Automatiska brandlarm. Alltså brandvarnare i till exempel skolor eller på företag som är direktkopplade mot SOS Alarm. Oftast är det inte farliga situationer, men det händer såklart att det är det, som branden på Björkskataskolan till exempel. Bilolyckor åker vi på året runt men mycket är säsongsbetonat. Sommartid är det en del drunkningar och vintertid mer bränder.

Har ni mer att göra nu i juletider när många eldar i kaminer och tänder ljus?

– Det är absolut fler bränder, från mörkrets intrång i november till februari kan man säga. Under den mörka tiden vill många öka mysfaktorn; man eldar mer, tänder ljus och har fler lampor tända vilket såklart ökar risken för brand.

Vad ska man tänka på för att öka mysfaktorn på ett säkert sätt?

– Med ljus så är det uppsikt som gäller. Släck ljusen om du inte kan ha dem under uppsikt. Vad gäller kaminer så handlar det mycket om kunskap, att ha koll på hur mycket ved kaminen klarar av, vad som händer om veden är blöt och så vidare. Läs på om din kamin innan du använder den. Och viktigast av allt, se till att ha en fungerande brandvarnare i din bostad. Brandvarnare larmar snabbt så att du kan släcka eller ta dig ut om en brand uppstår.

FAKTA SARA LINDFORS

  • Ålder: 29
  • Bor: På Varvet i centrala Luleå.
  • Intressen: Träna, umgås med vänner. Att ta en fika ibland är inte fel.
  • Bäst med Luleå: Nära till allt. När det är sommar så är det sommar och när det är vinter så är det vinter.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Östman

Foto: Viveka Österman

Logotyp