"Ju fler vi blir desto bättre"

Tjejjouren i Luleå är Sveriges näst äldsta. I 20 år har de kämpat för tjejers och kvinnors rättigheter. 2017 tog de kontakt med ett tjugotal män för att lägga frågan där den hör hemma. Så bildades nätverket Män för kärlek.

Oktober 2017. På andra sidan Atlanten har skådespelerskan Alyssa Milano precis brutit tystnaden om vad Hollywood-producenten Harvey Weinstein utsatt henne för. Under #metoo dyker vittnesmål efter vittnesmål upp i sociala medier. Snart har en hel värld av kvinnor ställt sig upp och i en gemensam protest satt ned foten. Det räcker nu.

två män och en kvinna

Calle Norbin (t v) tycker det var "väldigt hedersamt att få frågan från Tjejjouren". Nicke Nordmark uppskattar initiativet som "var för bra för inte vara delaktig i". Kigge Fasth (sittandes) säger: "Kampen pågår hela tiden. Ju fler vi blir desto bättre."

Sverige, och Luleå, är inget undantag i den här rörelsen. Här i Luleå har Tjejjouren i tjugo år arbetat för att stötta, lyfta och stärka tjejer och unga kvinnor. Ett drygt halvår innan #metoo skrev de tillsammans med Kvinnojouren Iris och Freda-mottagningen en lista på män i stan som de hoppades skulle kunna nå och påverka andra män.

– Vi tyckte det var hög tid för männen att äga frågan om mäns våld mot kvinnor. Utifrån vår lista bjöd vi in ett tjugotal på lunch. 15 kom, vi presenterade våra tankar och tänkte att vi skulle se var det hela landade, säger Anna Forssberg, Tjejjouren Luleå.

Det visade sig ganska fort att många av de inbjudna männen ville göra mer. En av dessa var Calle Norrbin, IFK Luleås gamle lagkapten.

– Det var väldigt hedersamt att få frågan av Tjejjouren. Samtidigt satt vi där, ett gäng vita, priviligierade män, och kände oss både naiva och lite skamsna. Det var en ögonöppnare, säger Calle.

#nognu: enkelt att ta ställning

I mars 2017 höll det nya nätverket Män för kärlek sitt inledande möte. Och det första de samlades kring var det fysiska våldet mot kvinnor, genom kampanjen #nognu som släpptes i december 2017.

– För oss var det här en enkel sak att ta ställning mot. Och det krävdes en extremt liten ansträngning från vår sida. Allt det handlar om är att stå där som man och säga att det här inte är okej. Som kvinnor gjort i alla år, säger Nicke Nordmark, också han med i nätverket.

I sitt yrkesverksamma liv som reporter på Kalla fakta har Nicke ägnat en stor del av sin tid åt bland annat just problematiken med mäns våld mot kvinnor.

– På något sätt tror jag att jag har gömt mig bakom min yrkesroll. Men det finns ingen anledning att inte engagera sig även privat. Och det här initiativet var för bra för att inte vara delaktig i, säger han och fortsätter:

– Jag tror att vi har hittat en bra form för att få det här att leva vidare. Var och en gör det en orkar, hinner och kan. Viktigt också är att vi står upp var och en som individer. Sedan är det nästan pinsamt hur lite vi behöver göra för att faktiskt göra skillnad.

Varierad bild av mans- och kvinnorollen

Tjejjouren Luleå och Män för kärlek har ibland genomfört aktiviteter gemensamt. Mycket handlar om att vara ute på skolor och företag för att föreläsa och ge en annan bild av både mans- och kvinnorollen. Medan Tjejjourens två anställda besöker i snitt fyra klassrum per vecka, tar Män för kärlek på sig uppdrag när det passar de olika medlemmarna i nätverket.

– En fight är bättre än ingen. Som man kan du börja med att gå ifrån fikabordet när du inte gillar det som sägs. Till slut kanske du vågar säga ifrån. En liten motfråga räcker – vad menar du med det där? säger Emmelie Rutström och får medhåll av Kigge Fasth, båda Tjejjouren.

– Kampen pågår hela tiden. Ju fler vi blir desto bättre.

Stort intresse för samtal

Inbjudningar till att föreläsa och grupper att besöka för samtal finns det så gott om för både Tjejjouren och Män för kärlek, att de ibland tvingas tacka nej.

– När vi får förfrågningar utanför Luleå brukar vi svara att vi håller oss inom kommunen. Sedan berättar vi att Tjejjouren valde ut oss och att man kan kontakta sin kommuns tjejjour och be om hjälp att få igång en grupp män, säger Nicke Nordmark och får medhåll av Anna Forssberg.

– Tjejjouren i Luleå är en stabil förening med två anställda, ett tjugotal aktiva medlemmar och med ekonomiskt stöd från kommunen. Många andra jourer har det inte så. Och de behöver mer hjälp och stöd från andra.

– Det känns kul att allmänheten ger tummen upp till Män för kärlek, dock känns det som att så fort en man gör något kvinnor gjort sedan urminnes tider så blir det som en världsnyhet. Tillåt oss att bli lite leds.

Me too-rörelsen startades redan 2006 av kvinnorättsaktivisten Tarana Burke. Då för att främst stötta afroamerikanska unga kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och för att låta dem förstå att de inte är ensamma i sin utsatthet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Mariana Vnuk

Foto: Tomas Bergman

Logotyp