Gemenskap med stort G

När Örnäset byggdes på 1950-talet så var det främst för att skapa bostäder för järnverkets arbetare. Området växte snabbt och präglas än idag av en folklig gemenskap i många  kultur- och idrottsaktiviteter. Vårt Luleå tog en promenad till de för örnäsbor så välkända platserna.

Ett par kyliga dagar och kvällar rör vi oss från Cityhuset, längs Edeforsgatan bort mot Trumman och Jobbcenter, med en avstickare ner mot skateparken och Boulehallen bredvid Vretvägen. Att röra sig på Örnäset är också att göra det i skuggan av järnverket. Bakgrundsljudet finns där, produktionen pågår, dag och natt.

man och kvinna vid en ugn

På Jobbcenter Södra introducerar Josefin Brännström Pierre Christiansen i den nya bakugnens alla mysterier. "Man kan helt enkelt inte vara sur och samtidigt baka kakor och bröd", säger Pierre.

Omtyckt bokcafé

På Edeforsgatan 23 finns en källarlokal där Hyresgästföreningen driver ett bokcafé. Eller rättare sagt, en grupp medlemmar driver ett bokcafé sedan 2011. I praktiken betyder det att verksamheten är beroende av ett gäng entusiaster. Alla örnäsbor och andra Luleåbor har möjlighet att gå ner dit och låna böcker, ta en fika, sitta ner och bara ta det lugnt.

– Vi katalogiserar alla böcker och skivor som kommer in. Har vi fler exemplar av en bok så skänker vi vidare, bland annat till patienthotellet på Sunderby sjukhus, Återvinningen och Kupan, säger Birgitta Buska.

man och kvinna vid en ugn

Birgitta Buska, Ulla Drugge och Harriet Ohlsson jobbar ideellt i bokcaféet där det finns runt 3 200 böcker i hyllorna.

två kvinnor och en man i korridoren

Alla bidrar på Jobbcenter

Längst ut på Örnäset ligger gamla Södra Örnässkolan, nu omdöpt till Jobbcenter Södra. Skolbarnen är borta sedan länge. Här bedriver kommunen en stor verksamhet som riktar sig till människor som av många olika orsaker befinner sig längst bort från det vi kallar den normala arbetsmarknaden. I korridoren möter vi Pia Torkestuen, Rikhard Lavonen och Åsa Bjurman Möller (bild till höger) som trivs uppenbarligen på sina jobb. 

Idag arbetar cirka 100 personer här, plus 15 stödassistenter och en enhetschef. Målet är att skapa arbeten som passar varje enskild individ. Jobbcentret samlar olika verksamheter: bland annat ett restaurangkök, med restaurang och café som är öppet för alla, en butik och en textilverkstad.

Efter ett kort men väldoftande besök i bageriet en trappa upp, kan vi konstatera att kvaliteten på de hembakade läckerheterna är oerhört hög.

– Vi har skapat en trivsam arbetsmiljö. Efter 25 år inom vård och omsorg i kommunen har jag nu jobbat här i 2,5 år och trivs fantastiskt, säger Inger Pedersen Karlsson, stödassistent på bageriet.

Bredvid bageriet huserar ett stort gäng som arbetar med video, foto, layout och konst. De gamla skolkorridorerna sjuder av olika aktiviteter.

två kvinnor och en man i korridoren

Gemenskap i Boulehallen

Vi fortsätter promenaden mot Boulehallen där det finns ett 25-tal seniorer på plats. Medlemmarna delas in i tvåmannalag. Koncentrationen är på topp och jag inser snabbt att boule är ett krävande spel. Här kan den kloke lära sig det mesta om tålamod, taktik och strategi. Sven-Göran Westlin och Gunilla Backman (bilden till höger) är två av medlemmarna.

Även mina otränade ögon ser att Sven-Göran vet vad han gör på planen. Gunilla och Sven Göran är överens om att gemenskapen är det viktiga i Boulehallen. Här träffar man vänner i en sport där alla kan delta.

– Det finns tävlingar på alla nivåer, säger Sven-Göran. Vi är väl runt 300 medlemmar i klubben, varav cirka 90 personer har tävlingslicens.

 

Under samma tak

I den andra delen av hallen tränar ett tiotal skateåkare. En är Ida Alatalo (bild nedan), som pluggar till ekonom.

– Det är en skön atmosfär här, en fin gemenskap bland åkarna. Dessutom har vi en speciell grupp som vi kallar Girlbike.

Det här är några av hållplatserna på Örnäset. Det finns många fler verksamheter som drivs av engagerade örnäsbor. Precis vad som krävs för att skapa en bra stämning i ett bostadsområde.

man och kvinna vid en ugn
man och kvinna vid en ugn

FAKTA Örnäset i siffror

  • 43,9 år medelålder
  • 3 026 invånare (varav 1 339 på Edeforsgatan)
  • 245 372 kr medelinkomst
    Varför heter det Örnäset?
  • När stadsplanen upprättades 1949 hette området Orrnäset men bytte snart till Örnäset. Ordet ör betyder grovt grus.
    Upptäck Örnäset:
  • Aronsbadet på sommaren
  • Åka skidor till Lokmanna på vårvintern
  • Butik och café på Jobbcenter Södra

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lars Hedström

Foto: Anders Alm

Logotyp