Fina resultat för koldioxidbantarna

BeChange vill uppmuntra till en mer klimatsmart livsstil med hjälp av en unik metod som kombinerar mental coachning och praktiska åtgärder. Och satsningen ger resultat: årets deltagare har nästintill halverat sina koldioxidutsläpp. Dessutom har de fått en bättre livskvalitet.

Genom projektet BeChange har 23 deltagare från Norrbotten under året genomgått en kurs i koldioxidbantning. Under sju månader har de fått lära sig hur de genom enkla livsstilsförändringar kan minska sina koldioxidutsläpp för att gynna både sig själva och klimatet. Och resultaten är goda.

två kvinnor

Ann Murugan och Stina Ahlqvist har utvecklat metoden BeChance för att ner utsläpp av koldioxid.

Deltagarna har minskat sina koldioxidutsläpp med i snitt 3,5 ton per person, vilket motsvarar 44 procent av deras totala utsläpp. Dessutom har livskvaliteten ökat hos 89 procent av deltagarna samtidigt som deras hoppfullhet om att det går att skapa en hållbar värld ökat med 29 procent.

Uppskattar nytänkande metod

Ingrid Sturesson är en av deltagarna i årets BeChange-satsning. Hon har länge varit miljömedveten och valde att gå med i projektet för att få extra stöd i sitt vardagliga miljöarbete.
– För mig var det här en chans att få veta om jag är på rätt spår i mitt arbete för miljön och om det jag gör faktiskt ger någon effekt. Och det har varit fantastiskt roligt att få träffa andra likasinnade, säger Ingrid Sturesson.

Enligt henne är det projektets unika metod som gör koldioxidbantningen så framgångsrik. BeChange kombinerar mental coachning, så kallad klimatterapi, med direkta åtgärder för att minska koldioxidutsläppen.
– Metoden med både praktiska råd och mental coachning är verkligen ett jättebra grepp. För mig har den mentala delen varit väldigt viktig, den har hjälpt mig att släppa en stor del av den klimatångest jag tidigare burit på. Idag vet jag att jag gör det jag kan för miljön och klimatet och det är en härlig känsla, säger Ingrid.

Blev vegan

Och BeChange lämnar sina spår.
– Jag kommer att bära med mig många tankar och insikter från projektet även i framtiden. På det sättet ger BeChange ringar på vattnet, miljötänket har blivit en rolig vardagsgrej och en naturlig del av livet. Och visst har min livsstil förändrats genom projektet: jag har gått från att vara vegetarian till att bli vegan. Dessutom har jag vävt in flera mentala verktyg i min livsstil, som meditation och visualisering, säger Ingrid Sturesson.
Hon vill gärna uppmuntra andra till att delta i projektet.
– Det tar visserligen lite tid och kräver en hel del planering men lyckas man lösa det så är BeChange verkligen en angenäm och positiv process.

Kommunen samarbetar för miljön

Även Luleå kommun är nöjda med projektet. Årets upplaga av BeChange är den andra som kommunen samarbetar kring.
– Årets resultat är väldigt bra. De visar tydligt att det går att göra stor skillnad genom enkla åtgärder utan att man behöver försaka något, säger Lena Hedberg, energi- och klimatrådgivare på Luleå kommun.
Hon beskriver projektets metod som något alldeles nytt i Sverige.
– Det som gör den här metoden så bra är just att deltagarna får hjälp både praktiskt och mentalt samtidigt som de slipper pekpinnar och påtvingade förändringar. Det är ett positivt och roligt sätt att arbeta för klimatet och miljön.

FAKTA Koldioxidbanta med BeChange

  • BeChange har utvecklats av Stina Sundqvist på Studiefrämjandet och Ann Murugan som driver företaget Earth.
  • Koldioxidbantningen fokuserar på tre områden: biffen, bostaden och bilen, alltså matkonsumtion, energianvändning i hemmet och resor.
  • Projektet startade 2016. Årets upplaga är ett samarbete mellan projektägarna Studiefrämjandet Norrbotten, Luleå kommun, Region Norrbotten, Naturvårdsverket/Klimatklivet och Luleå tekniska universitet.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Filippa Ödman

Bild: Luleå kommun

Logotyp