Var rädd om dig i värmen

SMHI har utfärdat klass 1-varning för mycket höga temperaturer bland annat längs Norrbottens kustland.

SMHI går ut med varningar när den maximala dygnstemperaturen beräknas blir minst 26 grader och upp till 30 grader under tre dagar i följd. Värmen innebär en ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

Försök hålla dig sval och drick mycket för att behålla vätskebalansen i kroppen.

Alla är vi olika

Att vi alla är olika är ingen nyhet. Det innebär också att vi klarar värme olika bra. Är du äldre, kroniskt sjuk eller har ett funktionshinder kan du vara extra utsatt. Vårdguiden 1177 råder speciellt personer med lung- eller hjärtproblem att vidta åtgärder. Andra sjukdomar som påverkas av värme är till exempel njursjukdomar och diabetes. Diabetiker kan till exempel behöva justera sina insulindoser.

Tänk också på att små barn oftast inte har fått igång sin förmåga att svettas och blir därför extra känsliga för värme.

Vad kan du göra själv?

Det gäller att försöka hålla sig sval och ersätta den vätska som lämnar kroppen när man svettas. Följande råd ger Vårdguiden 1177:

  • Drick mer än vanligt, vänta inte på törstkänsla. Undvik söta drycker eftersom att de fungerar uttorkande. Ät gärna mat som innehåller mycket vätska, till exempel grönsaker och frukt.
  • Någon extra skiva saltgurka eller annan lätt saltad mat kan vara bra att äta för att ersätta det salt du förlorar när du svettas mer än vanligt.
  • Undvik att dricka alkohol. Alkohol ökar risken för vätskebrist och påverkar nervsystemet så att det kan vara svårt att upptäcka tidiga symtom på värmepåverkan.
  • Försök att ordna en sval miljö. Vädra på natten när det är svalt och stäng ute värmen på dagen genom att dra för fönster med gardiner eller persienner.
  • Svalka kroppen. En sval dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken kan också svalka. Löst sittande kläder i bomull eller linne är svalare än åtsittande kläder i syntetmaterial.
  • Minska fysisk aktivitet. Undvik fysisk ansträngning dygnet runt.
  • Ta reda på om ditt läkemedel måste förvaras i kyla.


Var uppmärksam

Känner du att pulsen stiger eller att du får svårare att andas kan det vara ett tecken på att kroppen kämpar med värmen. Du kan också få huvudvärk eller börja känna dig yr och onormalt trött. Är du orolig ska du kontakta vårdguiden på telefon 1177 eller kontakta din hälsocentral.

Tänk också på husdjuren

Djuren är också känsliga när det blir för varmt under en längre period. Hundar är extra känsliga men även katter kan drabbas av både uttorkning och fukteksem. Se till att det finns gott om vatten att dricka och möjlighet till skugga och svalka.

Måste djuret följa med på bilturen? Lämna aldrig djur i en bil utan tillsyn om temperaturen kan stiga över 25 grader inne i bilen. Det behöver inte vara allt för varmt i luften utanför för att temperaturen ska stiga inne i bilen om solen ligger på.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Shutterstock

Logotyp