Det närmar sig lunchdags och dagens meny är framdukad. I Örnässkolans matsal serveras traditionell palt med fläsk och lingonsylt. Men här finns också ett vegetariskt alternativ! Linssoppa, ugnspannkaka och sojafärssåser är vardagsmat för eleverna på skolan och för många är det lika självklart att välja det vegetariska alternativet, som kycklingen eller korven.
Serveras som buffé
– Jag väljer oftast den vegetariska maten, men om jag är sugen på kött kanske jag smakar av båda, säger Alma Eliasson. Hennes favoritmat är spenatsoppa, även om hon gillar de allra flesta maträtterna.
Alma går i sexan och berättar att barnen fick maten upplagd av kökspersonalen när hon började i skolan. Nu serveras alternativen som en buffé.
– Det är jättebra, nu kan vi själva välja storlek på portionerna, säger Alma.
För kockarna Mikael Engman och Anneli Hjort innebär tvårättersmenyn ett nytt sätt att jobba, sedan februari i år.
– Det roligt att laga nya maträtter. Utmaningen för oss är att lära oss vilka rätter som är populärast, för att kunna bedöma vilka mängder som går åt, säger Mikael.
Minskar matsvinnet
Eftersom maträtterna serveras i bufféform minskar också matsvinnet. Var och en får ta den mängd mat de själva vill ha.
– En annan vinst med att servera två rätter är att vi inte behöver tillaga lika mycket specialkost. Fler kan äta av den ordinarie maten när det alltid finns ett vegetariskt alternativ också, säger Siv Eliasson Kurkinen.
Hon säger att barnen i Luleå sedan länge varit vana vid att skolan serverat en vegetarisk rätt i veckan. Det nya är att den som vill kan välja vegetariskt alla dagar, något som inte tidigare var möjligt utan intyg från föräldrar eller hälsovård.