Samiska nationaldagen

Idag vajar den samiska flaggan vid Stadshuset för att det är den samiska nationaldagen. Dagen firas över hela Sápmi och i Luleå på Ebeneser med underhållning tillsammans med Lule-Boden sameförening.

För drygt ett år sedan blev Luleå samiskt förvaltningsområde. Det innebär bland annat rätt att kommunicera med kommunen på samiska, större inflytande samt rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg som bedrivs på samiska. Och till hösten öppnar en tvåspråkig förskola där barn kan prata samiska.

Den samiska flaggan vajar utanför Stadshuset

Den samiska flaggan vajar utanför Stadshuset.

Lihkku sámi álbmotbeivviin! Grattis till den samiska nationaldagen!

Den 6 februari firas nationaldagen och och i Luleå firas den på Ebeneser från klockan 19 med underhållning av Ante Kuoljok och Mirja Palo.

Ante Kuoljok är en lulesamisk jojkare som framför språket genom sin jojk. Mirja Palo är en sångerska och musiker från Norrbotten som har tonsatt ett antal dikter av dem samiske poeten Paulus Utsi. Se programlänk till annan webbplats

Guovtti gielaid ovdaskuvllat rahppojuvvot Lulejus
Tvåspråkig förskola öppnar i Luleå

I augusti startar en tvåspråkig förskoleverksamhet i Charlottendals förskola och nu kan man ansöka om plats där. Samiska gruppen kommer ha nordsamiska som språk och förskolan erbjuder möjlighet att lära sig språket.

Mer information om ansökan till förskolanlänk till annan webbplats

FAKTA

  • Luleå är förvaltningsområde för finska, samiska och meänkieli.
  • Samerna är ett av världens urfolk och det enda i Europa. De har egen historia, språk, kultur, näring, livsstil och identitet.
  • Samerna bor i fyra länder: Ryssland, Finland, Norge och Sverige i ett landområde som kallas för Sápmi
  • Sápmi breder ut sig över hela den norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvö i öster till svenska landskapet Dalarna i söder.

Text: Monika Aunes

Foto: Luleå kommun

06 februari 2019

Logotyp