Måltidsservice med fokus på grönt

Luleå kommun arbetar för att kunna erbjuda två lunchrätter varje dag i grund- och gymnasieskolan, varav ett alternativ ska vara vegetariskt. Under sportlovet fick måltidspersonal därför möjlighet att utveckla sina färdigheter inom vegetarisk matlagning.

Tomi Berglund, Mariam Jagne och Lillianne Rösberg (fr v), testar att arbeta med den vegetariska färsen.

När skolverksamheten har ett längre lov passar det bra med kompetensutvecklingsdagar för personalen på måltidsservice. Då blir det lugnare i verksamheten och personalen får tillfälle fördjupa sig i ämnen som stärker deras yrkesroll.

– Utbildningsveckorna brukar vara ett positivt inslag, säger Helena Potila, enhetschef vid måltidsservice.

Kompetensutvecklingen är årligt återkommande och pågår hela lovveckan. På schemat stod bland annat inspirationsföreläsningar och dessutom fick personalen möjlighet att uppdatera sina kunskaper i hjärt- och lungräddning.

Fokus under sportlovsveckan var på de vegetariska rätterna. Medarbetarna fick testa nya sätt att arbeta med grönsaker och vegetariska alternativ.

– Det var spännande att prova på att laga av den vegetariska färsen, säger Mariam Jagne.

FAKTA

  • Måltidsservice har årligen kompetensutveckling för medarbetarna under höst- och sportlov.
  • För att vara en hållbar kommun serveras vegetarisk lunch en dag i vecka i alla skolformer.
  • Ett arbete pågår för att köpa in mer närproducerade livsmedel.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Charlotte Högnelid

Foto: Kajsa Johnsson

Logotyp