Lugnare natt med kamera

Efter att ha ramlat två gånger i hemmet och skadat sig behövde Margareta, 78, både få hjälp i hemmet och någon som tittade till henne på natten. Eftersom hon vaknade av de nattliga besöken föreslog nattpatrullen istället en trygghetskamera.

– Det känns tryggt och bra, jag blir inte störd längre. Tidigare kom nattpatrullen två gånger per natt, nu får jag mer sömn, säger Margareta.

Trygghetskameran har Margareta haft sedan november 2018.

Idag är 29 trygghetskameror i drift inom Luleå kommun, ett alternativ om man inte vill ha besök i sin bostad mitt i natten, men att ha en kamera hemma i sovrummet är något som väcker en del frågor.

– Jag funderade mycket på vad det var och hur det ska fungera, vem som ska titta på mig och om jag blir kontrollerad dygnet runt, berättar Margareta.

Efter att ha haft kameran i cirka fyra månader har Margareta nu börjat bli van vid att något hänger på väggen i sovrummet.

– Nattpatrullen informerade mycket i början, nu tycker jag det fungerar bra, säger Margareta.

Så går det till

Frågorna kan vara många, även från anhöriga. Vem ska titta på min mamma, min mormor? Vad innebär det här? En som vet är Sara Johansson som inte bara arbetar i nattpatrullen utan även är barnbarn till Margareta.

– Största farhågan är att man ska bli kontrollerad hela dygnet, men så är det ju inte, säger Sara.

Tillsammans med den som bor i lägenheten bestämmer nattpatrullen vilken eller vilka tider mellan 21-07 som kameran ska öppnas, till exempel en tid när personen vanligtvis går upp ur sängen och på toaletten.

Sara och mormor Margareta är överens om att kameran får stanna kvar, tills vidare.

– Den som utför tillsynen i kamerorna har ingen möjlighet att ändra på tiderna, syns inte personen den förbestämda tiden så utförs en tillsyn igen efter tio minuter och ser vi inget då heller skickas nattpatrullen ut, förklarar Sara.

Kameran placeras oftast i sovrum men aldrig på toalett eller badrum. Den ger inget ljud ifrån sig men lyser lite svagt. Själva kameratillsynen sköts på trygghetscentralen som också hanterar trygghetslarm. För att ändra tiderna då det går att titta, krävs en beställning som tas fram i samråd med den som får kameran installerad i sitt hem.

– Vi sätter upp en kamera så får man testa, funkar det inte tar vi bort den och nattpatrullen kommer som vanligt, berättar Sara.

Nattpatrullen sköter allt

Nattpatrullen sköter all planering och tar även hand om eventuella fel. I Luleå finns sammanlagt tre nattpatruller med totalt sju bilar. I varje bil arbetar två personer. Sara tillhör den grupp som jobbar inom Bergnäset, sörbyarna och delar av centrala Luleå.

– Eftersom vi bara är tio personer i min grupp så känner våra brukare till oss väl, och det ju viktigt eftersom vi ibland dyker upp mitt i natten, avslutar Sara.

FAKTA

  • Luleå kommun började med trygghetskameror 2017.
  • Idag är 29 kameror i drift.
  • För att få trygghetskamera krävs att nattpatrull är beviljad av biståndshandläggare.
  • Den som vill ha trygghetkamera kan kontakta sin biståndshandläggare.
  • Det innebär ingen extra kostnad för individen.
  • Luleå kommun lånar ut all utrustning inklusive mobil internetuppkoppling.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Bo Henry Pettersson

Logotyp