Kommunen vill handla mer närproducerat

Mindre varukorgar, möjlighet till säsongsleverans samt separat upphandling av transporter. Så ska Luleå kommun öka möjligheterna för småskaliga producenter att leverera närproducerad mat till de offentliga verksamheterna.

Den nya upphandlingen pågår för fullt och gäller främst ägg, potatis, kött, köttprodukter och fisk.

– Jag hoppas att så många närproducenter som möjligt ser möjligheterna och deltar i anbudsförfarandet, säger Hannah Watts, livsmedelsupphandlare på Luleå kommun.

Hannah Watts från Luleå kommuns inköpskontor (till vänster) träffar lokala livsmedelsproducenterna Ove Johansson och Lena Jansson från Oves Grönsaker, Monica Gotthold från Rutt 616 samt Lars Clausén och Katarina Larsson från Smedsbyns Blommor och Grönt.

– Uppdraget kommer från våra politiker och vi har verkligen försökt skapa möjligheter för de småskaliga lokala leverantörerna att komma in på marknaden, säger Hannah Watts.

Inom projektet Nära Mat har kommunen tillsammans med bland annat Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten genomfört ett antal producentträffar och möten. Målet var att ta reda på vad som är viktigt för producenterna för att kunna tillgodose deras behov så långt det är möjligt.

– Den norrbottniska maten är hållbar och har hög kvalitet. Jag hoppas att många producenter tar chansen och lämnar anbud, avslutar Hannah Watts.

 

FAKTA

  • Upphandlingen gäller livsmedel exklusive transport. Mer specifik information om vilka produkter som efterfrågas framgår av upphandlingen. Delområden: ägg, potatis, kött oberett, köttprodukter, fisk oberedd.

  • För att läsa mer om upphandlingen, ställa frågor, ge kommentarer samt lämna anbud, se portalen:
    kommers annonslänk till annan webbplats (Inloggning krävs).

 

Text: Karin Kemi

Foto: Hushållningssällskapet

08 mars 2019

Logotyp