Din säkerhet i fokus

Vad händer när strömmen är borta, kanske i en eller flera dagar? Mobilen är död. Ljuset har slocknat. Internet, mikro och spis fungerar inte längre. Det finns råd att tillgå för att öka kunskapen och beredskapen inför möjliga samhällsstörningar.

Varje hushåll ska kunna klara sig själv i 72 timmar. I fall av kris kan offentliga resurser prioriteras till de mest behövande. Hur förbereder man sig bäst? I maj kommer den nationella krisberedskapsveckan till Luleå, med bland annat föreläsningar om prepping.

Att ha dunkar för att fylla vatten i är en åtgärd för att höja sitt personliga beredskap. En annan är en krislåda, med bland annat konserver, batterier och radio.

Krisberedskapsveckan 6-12 maj i Luleå

För tredje året i rad uppmärksammar krisberedskapsveckan i maj hur man hanterar strömavbrott eller likande samhällskriser, med utställningar om krisberedskap bl.a. i Stadshuset, på stadsbiblioteket i Kulturens hus och på Medborgarkontoret i Råneå.

Nytt för i år är en öppen kvällsföreläsning på Kulturcentrum Ebeneser onsdag 8 maj med Herman Geijer och Anna-Maria Stawreberg som har skrivit böcker om överlevnad och prepping.

Herman Grejer har skrivit två böcker om överlevnad, Anna-Maria Stawreberg har träffat ”preppare” som delar med sig av hur de går till väga för att vara förberedda vid alla typer av katastrofer. Prepping betyder att man är förberedd på en störning, olycka eller kris,


Försvarsutbildarnas kurs

Gratis utbildningar i hela landet erbjuder kursen Din säkerhet som riktar sig till alla, främst föreningar och skolor. I mars hölls kursen i Avan, Bälinge och Unbyn genom samarbete mellan föreningen Rutt 616 och försvarsutbildarna.

 

 

 

FAKTA Vad är en extraordinär händelse eller kris?

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Eva Sundgren, Katja Güth Laitila

Foto: MSB

Uppdaterad: 21 mars 2019

Logotyp